RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH

Resepi ayam goreng berempah


Bawang putih

Serai

Halia

Lengkuas

(Blender semua)


Serbuk cili

Serbuk kari daging

Jintan manis(biji bkn serbuk)

Garam

Gula sikit

Tepung jagung

Daun kari


Gaul semua bhn dgn ayam dan perap.


Nk dapatkan ayam yg cantik dan serdak² xhangus tu kena pandai main api lah, masa minyak dah panas kecilkan api masukkan ayam, biar lbih kurang 10minit api kecil, baru besarkan api, daun kari tu tabur dlm kuali masa nk angkat ayam tu, jgn ltk awal nnti daun kari hangus x cantik...bila dh angkat ayam tu nk tambah lg ayam dlm kuali kecilkan api lg dan begitulah seterusnya....


Kuah:


Rempah empat sekawan(kayu manis+bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga)


Bawangmerah+bwgputih+lengkuas+halia(blender)


Serbuk kari daging+serbuk rempah kerutuk

Cili kering yg direbus blender

Serbuk cili sedikit

Kerisik

Santan

Ayam potong kecik²


Tumis 4 sekawan dlm minyak yg dh panas

Pastu masukkan bhn blender+cili kering+serbuk cili+serbuk kari daging+rempah kerutuk, tumis sampai pecah minyak, masukkan air ckit, biar jd mcm pes tu kacau², pastu masukkan ayam, santan, kerisik, kuah jgn cair sgt..perasakan dgn garam dan gula, biarkan menggelegak dan bhn td sebati masak...tutup api. Siap.


Kredit: as rashid

Catat Ulasan

0 Ulasan