BELAJAR RESEPI

 

Resepi " MIANG PLA PAO "( kerabu ikan)


Bahan utama:-

Ikan siakap (di goreng)

Suhun (celur hingga lembut)

Timun (potong memanjang)

Lobak merah (potong memanjang)

Tomato

Daun salad


Cara-cara:-

1.Bersihkan ikan dan kelarkan. 

2.Salutkan dengan garam,  perasa dan tepung jagung. 

3.Goreng sehingga masak dan agak garing.

4.Susun semua bahan- dalam dulang atau pinggan.


Cara Makan:

Ambil daun salad, letakkan potongan timun, lobak merah, tomato, suhun dan ikan. Tambahkan sos hijau. Balut dan cicahkan ke dalam sos merah.


Bahan sos merah:


1 senduk sos cili Thai Maepranom

4 biji cili padi merah (diracik halus)

3 ulas bawang putih (dicincang halus)

Daun ketumbar (diracik halus)

Air limau nipis (ikut citarasa)

1 sb gula 


Cara-cara:

Campurkan semua bahan bahan, kacau sebati.


Bahan sos hijau:

4 ulas bawang putih

10 biji cili padi hijau

2 biji cili besar hijau

Daun ketumbar

Gula melaka

Air limau nipis (ikut citarasa)

3sb sos ikan (boleh adjust kemasinan)

Air masak


Cara-cara:

Campurkan semua bahan. Kisar hingga lumat dan sebati.


Selamat mencuba. Kredit pada yang empunya resepi. Terima kasih.

Catat Ulasan

0 Ulasan