Resepi " MIANG PLA PAO "( kerabu ikan)
Bahan utama:-
Ikan siakap (di goreng)
Suhun (celur hingga lembut)
Timun (potong memanjang)
Lobak merah (potong memanjang)
Tomato
Daun salad
Cara-cara:-
1.Bersihkan ikan dan kelarkan.
2.Salutkan dengan garam, perasa dan tepung jagung.
3.Goreng sehingga masak dan agak garing.
4.Susun semua bahan- dalam dulang atau pinggan.
Cara Makan:
Ambil daun salad, letakkan potongan timun, lobak merah, tomato, suhun dan ikan. Tambahkan sos hijau. Balut dan cicahkan ke dalam sos merah.
Bahan sos merah:
1 senduk sos cili Thai Maepranom
4 biji cili padi merah (diracik halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Daun ketumbar (diracik halus)
Air limau nipis (ikut citarasa)
1 sb gula
Cara-cara:
Campurkan semua bahan bahan, kacau sebati.
Bahan sos hijau:
4 ulas bawang putih
10 biji cili padi hijau
2 biji cili besar hijau
Daun ketumbar
Gula melaka
Air limau nipis (ikut citarasa)
3sb sos ikan (boleh adjust kemasinan)
Air masak
Cara-cara:
Campurkan semua bahan. Kisar hingga lumat dan sebati.
Selamat mencuba. Kredit pada yang empunya resepi. Terima kasih.
0 Ulasan